Mordet på Olof Palme – FYRA VITTNEN PEKAR UT GUNNARSSON PÅ FLYKT FRÅN MORDPLATSEN TILL SAGA-BIOGRAFEN

En flyktväg som stämmer nästan på minuten (ca-tider)

Vart tog mördaren vägen efter mordet på Olof Palme? Palmeutredarna har inte varit i närheten av att presentera en flyktväg trots att de har både vittnesmål och tider som stämmer. Med hjälp av de hemligstämplade vittnesmål och förhör jag har tillgång till, har jag lagt det pussel de borde ha lagt redan från dagen M.
Här kan du följa med på den sannolika flyktvägen som, enligt mitt scenario, Victor Gunnarsson oplanerat och spontant använde sig av.
Jag kan med i första hand fyra vittnens utsagor visa att det med största sannolikhet är Victor Gunnarsson som ett par minuter efter mordet rundar hörnet David Bagares gata – Regeringsgatan, tar sig till området kring Johannes kyrkogård, återvänder via Regeringsgatan ner på Kungsgatan och tar sig in på biografen Saga cirka 40 minuter efter föreställningens början.
Jag kan med en vittnesutsago (Yvonne Nieminen) visa att det är sannolikt att den man som kom upp från trapporna ner till Tunnelgatan var Victor Gunnarsson.
Då polis och åklagare samstämmigt slår fast att mannen som sprang från mordplatsen fram till hörnet David Bagares gata – Regeringsgatan är Olof Palmes mördare, innebär det att Victor Gunnarsson ”utom rimligt tvivel”, som det juridiskt heter, är gärningsmannen.
UNDERKÄNDE VITTNEN
Chefsåklagare KG Svensson underkände tre av dessa vittnen, som det senare visade sig, på helt felaktiga grunder. Misstaget var att dessa vittnesmål genom Svenssons huvudlösa agerande inte prövades inför domstol i en häktningsförhandling.
Det vittne, Yvonne Nieminen, som såg gärningsmannen komma uppför trapporna på Tunnelgatan, ca hundra meter i förlängningen från mordplatsen, ca två minuter efter skotten mot Olof Palme, kallades inte till Christer Pettersson – rättegångarna då detta vittnesmål klart visade att gärningsmannen i all fall inte var Pettersson. Här uteslöt man alltså ett av Palmeutredningens viktigaste vittnen – hon som såg mördaren komma upp från Tunnelgatan och kunde beskriva hans klädsel och agerande. Inget stämde med Pettersson. Det säger en del om den desperata jakten på att fälla CP för mordet.
ETT BRA SIGNALEMENT
23.21.20 Olof Palme skjuts i hörnet Sveavägen – Tunnelgatan.
23.22. Vittnet Anna Hage, som utbildade sig till sjuksköterska, försöker ge den skjutne Olof Palme första hjälpen. Sedan hon hämtat sig från den chockartade upplevelsen kan hon ge ett bra signalement på mördarens klädsel: han hade en knälång, mörk rock, det såg ut som han inte hade någon nacke. När hon förevisas ett antal rockar varvid en är Gunnarssons knälånga kanadensiska flygarrock med kapuschong med en kant av teddyfoder, pekar hon ut den som trolig. Med uppfälld kapuschong får man intrycket av att bäraren saknar nacke. Anna Hage är alltså ett av de tio vittnen som vid sina första vittnesmål från mordplatsen gav signalementet ”knälång rock”.
23.22. Vittnet Lars befinner sig på Luntmakargatan som korsar Tunnelgatan. Han hör skotten och ser den springande mannen passera. Han förstår att det är någon som skjutit. Han är rädd och tar inte upp förföljandet förrän mannen kommit uppför trapporna. Hans signalement är vagt. Han menar dock att mannen tar spänstiga steg, två i taget, vilket åtminstone helt diskvalificerar den drogpåverkade CP.
23.24. Gunnarsson har kommit uppför trapporna och springer snett över Malmskillnadsgatan in på David Bagares gata. Ett femtiotal meter från trapporna kommer vittnet Yvonne Nieminen med sällskap. Hon ser att mannen springer klumpigt, han har en knälång uppknäppt rock och bär – troligen under rocken, därför är den uppknäppt – på vänster axel en väska som han försöker stoppa ner något i.
DET ÄR MÖRDAREN
Fram hit anser utredarna och åklagarna att det inte råder någon tvekan om att detta är mördaren. Längre än så går de inte. Men hans klädsel med den knälånga rocken (iakttagen av tio vittnen av tolv på mordplatsen) och axelremsväskan, visar att gärningsmannen kan vara identisk med Gunnarsson.
23.25. VG är på Regeringsgatan alldeles efter korsning med David Bagares gata. Han är på väg mot Johannes kyrka. Omkring 15 meter från korsningen passerar han i rask gångtakt ett par. Han råkar då stöta till Ann-Catrin Robrandt som är i sällskap med Gerhard Samson. Mannen mumlar något som ingen av dem kan uppfatta. Vid en senare konfrontation med VG pekar Samson ut VG på gRund av hans sätt att röra sig.
Förhör och konfrontation kommer att återges här under i en särskild artikel.
23.26. VG försvinner ur parets synfält och tar sig upp för trapporna till Johannes kyrkogård. Han korsar kyrkogården och går ut på Kammakargatan där han trycker en stund. VG drar sig sedan tillbaka in på Döbelnsgatan. Han ser en bil komma rullande.
23.30. Ibrahim Djalo, afrikan boende i Stockholm, får plötsligt en man framför sig som gestikulerande vill bli körd från platsen så fort som möjligt. Han tar upp en plånbok med en stor sedelbunt och erbjuder Djalo pengar samtidigt som han genom det delvis nervevade fönstret försöker komma åt låset till dörren. Djalo nekar och mannen skriker då: ”Jävla svartskalle”. Djalo noterar att han stinker vitlök (vilket också ett vittne på café Mon Cheri en knapp timme före mordet också reagerat på vid samtal med Gunnarsson). Djalo ser också något som putar ut under mannens rock och blir rädd. Han säger att det kanske var ett vapen. Han ger full gas och åker därifrån. Djalo pekar senare ut VG vid två mycket omdiskuterade konfrontationer där bl a språkförbistring leder till missförstånd och att vittnet underkänns.
Konfrontationen med Dajlo kommer jag att återge här under i en särskild artikel.
EN MILJÖ HAN KÄNNER VÄL
23.35. Djalo ser VG försvinna in på kyrkogården. Han tar sig nu via Regeringsgatan ner till Kungsgatan. Detta är välkända trakter för Gunnarsson. Här ligger hans stamlokus Café Mon Cheri vägg i vägg med biografen Saga. Under hela den gångna sportlovsveckan har VG vid olika tidpunkter vistats på caféet. Den här kvällen kom han dit vid 18-tiden, enligt egen utsago. Personalen, som känner VG väl, noterar hans vistelse där men också att han sprang ut och in.
40 MINUTER FÖR SENT PÅ BIO
23.35-23.40. Vittnena Jessica Zipio och Diana von Zeipel ser dörren till biografsalongen öppnas och snabbt stängas cirka 40 minuter efter föreställningens början. Mannen rör sig mycket snabbt till en ledig plats tre bänkrader framför flickorna. Vid en senare konfrontation pekar de ut Victor Gunnarsson som den som kom in på biografen. Personalen på biografen hörs och förnekar att någon kommit in på biografen efter föreställningens början. Chefsåklagare Svensson underkänner därför vittnesmålen. I en intervju i Expressen några veckor senare kom det fram uppgifter från personalen att det verkligen kommit in en man på biografen vid den tidpunkt som flickorna uppgett och köpte en biljett 40 min in på föreställningen. Vid nya förhör framgick det att det ofta förekom vindrickande i källaren, att de inte höll så noga på arbetstiderna etc. De hade skyddat varandra men förstod nu att det varit dumt. En vaktmästaren fick ett anonymt hotsamtal där han uppmanades att hålla tyst om vad han sett. Allt detta ledde till att ingen vågade lämna något signalement på mannen och menade att han höll sig i mörker och en stund i väntan på biljetten gömde sig på toaletten.
TEATER OCH BIO VÄLKÄNDA GÖMSTÄLLEN
Detta är alltså en fullt fungerande flyktväg som med några minuters marginal till och från binder ihop Gunnarssons förflyttning från mordplatsen till biografen Saga.
Till saken hör att VG skrivit och berättat en hel del som sin stora idol John F. Kennedy som i likhet med han själv bekämpade kommunismen. Han var med säkerhet väl medveten om att Kennedys baneman Lee Harvey Oswald försökte gömma sig på en teater efter mordet.
VG skriver för övrigt i sitt manifest att han själv, liksom Kennedy, vet ”att när ett land hade tagits över av kommunismen fanns det sällan någon återvändo.” Att Palme inom kort skulle resa till Sovjet ansåg han var ett förräderi mot svenska folket.
Han avslutar sitt manus, skrivet under 1987 men av Bonniers refuserat som fullständigt opublicerbart, då den ”djävulskt hypnotiserade” men inflytelserike svenske statsministern inte längre utgör ett hot, med dessa ord:
”Nu kommer en tid med en ny Glasnost, som ger landet Sverige en definitiv uppryckning och minskar illviljans och baktalarens chanser att föra svenska folket bakom ljuset… Vi väntar på en ny frisk vår med verklig Glaznost, inte en fiktiv sådan. Nu gäller det ditt liv och hälsa, Sverige!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: