Mordet på Olof Palme – Av Anders Leopold DEL 1 – HAN UTPEKADES AV TUNGA VITTNEN SOM ANSTIFTARE TILL ATTENTATET – DET HÄR ÄR HISTORIEN OM EN SUPERSPION OCH KALLBLODIG MÖRDARE

Det är inte längre viktigt att söka efter en gärningsman.
Det är konspiratörerna bakom mordet som ska fram
ur mörkret. Och där finns personer som kan anklagas
som anstiftare till mord och i Sverige juridiskt kan dömas
som gärningsmän.

Superspionen. Underrättelseagenten. Den kallblodige mördaren. Infiltratören.
Det är några av de epitet den sydafrikanske majoren Craig Williamson fått under åren.
Och varje gång Sydafrikaspåret kommer upp nämns han som organisatören/anstiftaren bakom mordet på Olof Palme.
Han nekar till allt – men det är en man som inte förtjänar att bli trodd.
Den 27 juni 2014 översändes till mig från Debora Matthews, archival coordinator på South African History Archive (SAHA), Johannesburg, Sydafrika, ett antal dokument som i detalj visade hur den sydafrikanska säkerhetstjänsten planerade mordet på Sveriges statsminister och FN:s fredsmäklare Olof Palme.
Några av dokumenten kom till massmedias kännedom redan i januari 2003 men ansågs vara förfalskningar av personer som ville tjäna pengarna på materialet.
Ytterst få hade möjlighet att i detalj ta del av dessa dokument som givetvis genast hemligstämplades av Palmegruppen. Sedan dessa har jag och en kollega försett Palmeutredarna med kopior på samtliga dokument. Förhoppningen är att de nu dammas av.
Dokumenten placerar Craig Williamson i centrum för operationen mot Olof Palme. Han och hans agenter arbetade för den militära underrättelsetjänsten (MI) och hans företag Long Reach sorterade under den fruktade säkerhetstjänsten BOSS (Burea of State Security).
Den sydafrikanske journalisten De Wet Potgieter fann en del av dokumenten när han gjorde research till sin bok Total Onslaught – apartheids dirty tricks exposed. Han skrev till mig i ett mail:
-Fat Man, som han kallas på grund av sin enorma kroppshydda, stod bakom många av BOSS´s illdåd. Jag talar då bland annat om mordet på den namibiske advokaten Anton Lubowski, mordet på Ruth First (nära vän till Olof Palme) som dödades av en brevbomb som – och det har Williamson erkänt – tillverkades och avsändes av honom, morden på Jeanette Schoon (vit ANC-aktivist) och hennes sexåriga dotter Katryn och, av dokumenten att döma, mordet på Olof Palme.
-Williamson medgav sin skuld till flera brott inför Sannings- och försoningskommissionen, dock inte mordet på Olof Palme, och i juni 2001 beviljades han amnesti.
-I dag lever han flott i Sydafrika och är oangriplig. Inte ens ANC:s regering vågar ge sig på honom. Han vet för mycket om de ansvarigas tidigare liv under striderna mot apartheidregimen. Numera är han involverad i olika former av smuggling över gränserna.
Men han är inte oangriplig utanför Sydafrika. Amnestin skyddar honom inte från att bli utlämnad till Sverige och ställas till ansvar för mordet på Olof Palme.
Redan 1987 pekades Craig Williamson ut som organisatör bakom mordet på den svenske statsministern. Men den stora skrällen kom den 26 september 1996. Polisöversten Eugen de Kock – kallad Prime Evil (Ondskan själv) – hördes av högsta domstolen i Pretoria. Kock ledde den topphemliga säkerhetsorganisationen Vlakplaas med sina fruktade dödsskvadroner. Han stod åtalad för 189 brott och dömdes för 89, bl a en serie mord. Han hade sökt amnesti men fick ändå 285 års fängelse. Han kämpade för sitt liv inför rätten. Det var då han berättade att Craig Williamson och hans Operation Long Reach hade organiserat mordet på Olof Palme.
Mannen som var en av de grymmaste företrädarna för apartgheidregimen och hade all anledning att komma med sanningen hördes av Palmeutredningens utsända; spaningschefen Hans Ölvebro och chefsåklagare Jan Danielsson. Hans utsagor möttes med en ofattbar nonchalans och mer eller mindre underkändes då det var andra- och tredjehandsuppgifter!
Dåvarande Svenska Dagbladets korrespondent i Geneve, Mari Sandström, tipsade Palmeutredningen om en källa med kontakter på hög nivå inom sydafrikanska regeringen och polisen. Enligt källan hade mordet organiserats av Craig Williamson och operationen godkänts på högsta nivå.
Här kan du läsa de sydafrikanska dokumenten med kommentarer:
http://www.leopoldreport.com/LRsajt100.html och http://www.leopoldreport.com/LRsajt101.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: