Palmemordet 24 år: Tunga motiv att tysta Olof Palme

Palmemordet:
(10-02-28) Det är inte många tidningar i Sverige som uppmärksammat att det idag är 24 års sedan FN:s fredsmäklare och Sveriges statsminister Olof Palme mördades. Det är svårt att tränga in i materialet och oskunskapen bland dagens journalister är sannolikt orsak till att man inte ens vågar diskutera möjliga konspirativa lösningar. Jag läser i Värmlands Folkblad en artikel, en av de få jag hittat, av kommunalrådet Claes Wallenius (V) som följdriktigt inte är journalist. Han ger en bra sammanfattning av läget men andas som de flesta en sorts uppgivenhet. Det är beklagligt.

De starka motiv att tysta Olof Palme som faktiskt kan beläggas på det internationella planet räcker för att gräva  efter anstiftarna. En anstiftare är juridiskt jämställd med en gärningsman. Och alltid lättare att spåra.

Motivbilden:
1) Palmes medlarroll i kriget Iran-Irak där han fick växande och myckt farlig kunskap om CIA:s drog- och vapenhandel som slutligen mynnade ut i Iran/Contras-affären. Om Palme i FN hösten 1985 avslöjat denna monumentala skandal hade det betytt slutet för Reagan-administrationen. Men han hade andra problem också, Bofors befann sig på fel sida om lagen och Indienaffären satte sina spår.

2) Diktatorn Augusto Pinochet gjorde allt för att förhindra demokratiseringsprocessen i Chile. Han strävade efter att upprätta normala förhållanden med omvärlden. Men Palmes röst hade högt tonläge. Och Pinochet, som redan 1976 placerat honom på en s k dödslista – uppmärksammad av UD – hade nu anledning att tysta honom. En månad före mordet sammanträffade Palme med Pinochets främste fiende i Chile, Gabriel Valdes, kristdemokraternas ledare. Det var mer än nog för den despotiske juntaledaren.

3) En vecka före mordet hölls den stora anti-apartheidmötet i Folkes hus i Stockholm. Enligt dokument som plockats fram via den sydafrikanska Försonings- och sanningskomissionen hade apartheidregimen med PW Botha i ledningen klassat Olof Palme som ”the enemy of the State” och redan 1985 inlett förberedelsera för att tysta honom. Palme ledde kampanjen att isolera Sydafrika och fick fler och fler ledare i Västländerna med sig. Hans tal på apartheidkonefrensen går till historien som ett av hans fränaste. En vecka senare tystades han för alltid.

Den som kan något om hur de västerländska säkerhetstjänsterna verkat ända sedan andra världskrigets slut vet att statsdirigerade operationer sker i intimt samarbete oftast dirigerade av CIA.

Om detta och den breda bakgrunden kan du läsa på www.leopoldreport.com

Anders Leopold

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: