Mockfjärdsvapnet inget Palmevapen

10 juli 2008
(uppdaterad 14 juli 2008)

Mockfjärdsvapnet – Palmevapnet. Än en gång.

Att Expressen i det som vi journalister kallar sommartorkan drar ett varv till med det gamla rostiga vapnet från en bankkupp i Mockfjärd 1983 är på sitt sätt förståeligt. Det är helt i denna tidnings stil att föra sina läsare bakom ljuset när det gäller Palmemordet.
Men att Palmegruppen med Stig Edqvist i spetsen fortsätter på detta fullkomligt omöjliga och dessutom osannolika spår är obegripligt.
Ska vi ta det här en gång till? Bara för att ni som eventuella läsare av Expressen inte ska bli helt bortkollrade.

Den 27 oktober 1983 rånar tre män en bank i Mockfjärd. En 61-årig man skjuts i benet när han förgäves försöker ingripa. De tre rånarna passerar sjön Djursjön inte långt från Leksand och en av dem kastar ut vapnet i sjön. Om detta råder ingen som helst tvekan.

Den 20 november 2006 – 23 år senare – hittar dykarna Benny Gustafsson och Ove Jansson från Dykbolaget på Åland AB en rostig revolver av märket Smith & Wesson kaliber 357 Magnum i ett ruttet läderfodral. De har då i tre timmar, på uppdrag av Expressen som fått ett hett tips om Palmevapnet – avsökt ett område i ett solfjäderformat mönster på en sträcka av cirka 100 meter. Trots att det inte går att bevisa så är alla överens om att detta är det s k Mockfjärdsvapnet. Jag instämmer för ordningens skull.

Men det upphittade vapnet kunde alltså inte ha använts vid mordet på Olof Palme den 28 februari 1986. Det var både utredare och åklagare och experter ense om. Då. Och OM det var mordvapnet – vilket alltså var möjligt om personer som låg bakom Palmemordet återvände till Djursjön några år senare, hittade det någonstans i dybottnen, rengjorde det och så småningom satte det i händerna på Christer Pettersson som sedan efter mordet åkte till Djursjön och kastade i det på samma ställe som rånarna – så kan det aldrig i det rostiga tillståndet kopplas till de upphittade kulorna. Det var och är både FBI i Connecticut, USA, och tyska Bundeskriminalamt i Wiesbaden överens om.

Så saken är klar. Lägg ner spåret. Lämna det desperata sökandet och fortsätt på andra spår. Internationella, t ex. Ja men tänk själva: en av rånarna letande i sjön på dybottnen utan dykardräkt och andra hjälpmedel…

Men så är det alltså dags igen.
Expressen har snappat upp att ett korrosionsinstitut i Stockholm på Palmegruppens uppdrag granskat rosten på Mockfjärdsvapnet. Jag citerer seniorforskaren Tor-Gunnar Vinka på Swerea Klimab:
-Revolvern är väldigt ojämnt korroderad. Jag har angivit hur länge jag bedömer att den legat där, jag anger ett troligt tidsspann.

Vilket tidsspann? Inte en enda uppgift lämnas. Ändå manipulerar nu tidningen läsaren och kastar utan någon som helst källa ut följande:
”… analysen från Korrosionsinstitutet visar att Mockfjärdsrevolvern inte kan ha legat i vattnet under alla de 23 år som gick från postrånet 1983 och fram till att Expressen hittade vapnet hösten 2006.”

Inga dokument, inga kommentarer. Inte ens en hänvisning till ”en källa närstående Palmeutredningen”.
Det är detta som är en så bedrövlig och förljugen journalistik som Expressen och även Aftonbladet mestadels bedrivit ända sedan jakten på den nu avlidne A-lagaren Christer Pettersson kom in i handlingen i Palmeutredningen.

Men se upp! Tidningen smyger in en kommentar av spaningsledaren Stid Edqvist som ska få läsaren att tro att detta är en bekräftelse. Vad säger han då?
-Men vi fick ett väldigt klart och tydligt svar av Korrisionsinstitutet… vårt intresse för Mockfjärdsrevolvern kvarstår.

En av de tre rånarna, yrkeskriminelle Pekka, säger i ett förhör 1997, mitt under den värsta Pettersson-jakten, att han haft Mockfjärdsvapnet i sin besittning ända fram till 1985 då han sålt det till Christer Pettersson. Säger han alltså elva år efter mordet trots 50 miljoner i tipspengar om mördarens fälls. Pettersson uppger i intervjuer för radio och TV och vissa tidningar, dock inte Expressen och Aftonbladet, att han aldrig hållit i ett skjutvapen. Två trovärdiga killar att spinna en utredning kring som rör mordet på Sveriges statsminister.

Vad Expressen försöker inbilla sina läsare utan att på någon punkt kunna styrka detta är att Korrosionsinstitutet kommit fram till att revolvern inte legat i vattnet från 1983. Man ska tydligen kunna avläsa att den inte legat i vattnet i 23 år utan bara i 20 år. Uppgiften finns alltså inte bekräftad – sannolikt därför att den är osannolik.

Vad vet vi faktiskt? Jo, att vapnet kastades i sjön tre år före mordet på Olof Palme (och alltså inte fanns hos Pekka under följande tre år) och fiskades upp 23 år senare. Vad är det då som måste ha hänt? Jo, någon i rånargruppen har återvänt till Djursjön och plockat upp vapnet. Hur i himlens namn lyckades han hitta det utan att anlita t ex ett dykbolag från Åland? Därefter har det alltså rengjorts och satts i stånd innan det sålts till Christer Pettersson. Pettersson skjuter Palme med denna revolver och… jaha, nu blir det svårt. Reser knarkande och supande Pettersson till Djursjön utanför Leksand och dumpar det på samma ställe som rånarna? Eller tar någon av rånarna tillbaka vapnet och åker till Djursjön och dumpar det på samma ställe som tidigare.

Eller har Expressen på något sätt…

Låt mig säga så här: det är ovärdigt en utredning av mordet på Sveriges statsminister att ens försöka svara på de här frågorna. Det räcker med att en kvällstidning lurar läsarna att försöka göra det.

Och förresten, lägg märke till följande: inte en enda annan tidning, inte radio, inte TV nämner ett ord om Expressens sensationella uppgifter. Det är precis som vanligt. Och några dagar senare är artikeln borta från Expressens nätupplaga. Där kan man söka på vissa specialsajter, som t ex Jönssonligan och Morden i Midsomer, men inte någon specialsajt om mordet på Sveriges statsminister. Inte ens under rubriken Olösta mord går det att hitta Palmemordet.

Anders Leopold

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: